linneasmemoarer.blogg.se

bland hashtags och smidesjärn i den vita staden

musik (i brist på bättre rubrik)

filosofi Permalink0
Jag har ett väldigt speciellt och något kaosartat förhållande till musik. När det gäller andra företeelser som förmår förgylla livet, till exempel mat, kan jag ibland vara hur nöjd som helst med att avnjuta kost av högst medioker kvalitet bara för att det är gott.
 
Så icket för musik. Gällande musiken har jag någon slags medfödd defekt kallad absolut gehör som jag helt skamlöst beskyller för att ha gjort mig till ljudgourmet. Jag går helt klart på någon slags musikalisk diet, dessvärre olyckligt omedveten om dess optimala sammansättning. Ibland har vi ett nästintill bulimiskt förhållande: jag masskonsumerar låtar för att sekunden senare förkasta dem, transformerandes min laptop till ett musikaliskt Ullared. Kanske är det även denna psykiska avvikelse som är orsaken till att jag blir nästintill aggressiv av att lyssna på dålig musik (ett jobbigt nog såväl brett som subtilt begrepp), eller än värre: musik av låg kvalitet - hörlurar med taskig basåtergivning orsakar ett obehag i klass med isvaksbad. De ytterst få stycken som platsar i kategorin bra musik har å andra sidan en nästintill rusliknande effekt på mig, jag kan bli helt besatt, uppslukad, totalt sjunka in i musiken som en förirrad ko i ett träsk vare sig jag vill det eller inte. Ack ja, känslor, dessa ofrivilliga outgrundliga attribut hos det mänskliga psyket, svårtyglade som en sockerbitshög fullblodshäst, utmattande som ett ultramaraton i ösregn, hänsynslöst rubbandes det rationella intill bristningsgränsen, parasiterandes på det harmoniska, lönsamma och logiska, tegelväggarna i Flappy Birds som förvränger våra förutsagda flygrutter. 
 
Till skillnad motför de flesta lyssnar jag i princip aldrig på texten, vilket leder till att texter av rätt tvivelaktig karaktär med jämna mellanrum gästar min spellista; jag hör ändå bara kombinationen av toner, alla lager, basgången, beatsen, fascineras över hur helheten kan bli mer än summan av delarna, ungefär som att en människa är något mer än en samling atomer, läser musiken som en mångdimensionell bok eller kanske en matematisk formel i flytande form och föredrar instrumentalt.
 
För som i så många andra sammanhang är ord ofta överflödiga. 
 
 
Till top